Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Azelia is één van de toonaangevende wijnproducenten in de gemeente Castiglione Falletto in Barolo. In 2020 vierde het wijnhuis een indrukwekkend 100-jarig bestaan. Het wijnhuis wordt geleid door Luigi Scavino. Inmiddels is de vijfde generatie, in de vorm van zoon Lorenzo, ook betrokken bij alle aspecten van het wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru San Rocco in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 320 meter boven zeeniveau en liggen op het zuiden. De wijnstokken zijn ongeveer 65 jaar oud. De bodems bevatten veel klei en kalk. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 55-60 dagen op een temperatuur van 31 graden Celcius, waarbij de druivenpulp naar beneden wordt geduwd voor een subtiele, zachte smaakextractie. De wijn rijpt vervolgens 24 maanden in grote eikenhouten vaten (een combinatie van Slavonisch, Frans en Oostenrijks hout, in vaten van 25-50 hl). De wijn wordt niet gefilterd of geklaard. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Kersen, zwarte bessen en blauwe bessen. Tonen van drop en specerijen. |
Smaak | Krachtig en complex. Zijdezacht met volle, zachte tannines. |
Serveren bij | Lekker bij geroosterd ganzenvlees. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 95 |
Wine Spectator | 90 |
James Suckling | 94 |
Wine Enthusiast | 90 |
Vinous | 93+ |
Awards | "There is a lot of fruit ripeness in the 2015 Barolo San Rocco, with blackberry, wild berry, plush softness, spice and licorice. The fruit is nicely balanced and shows bright intensity. Located in Serralunga d'Alba, San Rocco was purchased by Luigi Scavino's father in the 1990s. The vines are 65 years old today. Some 6,600 bottles of this vintage were made." - Robert Parker's Wine Advocate "A very vibrant and clearly defined nose with fresh and dried roses, woody aromas and light dried spices, as well as tar and fresh cherries. The succulent palate has a seamless build of fine, ripe tannins, carrying bright red-cherry flavor in attractively focused mode. So fresh at the finish. Try from 2022." - James Suckling "Cherry, menthol, tar and iron flavors emerge in this powerful red. Dense, muscular tannins guard the finish, which plays out with a grassy, minerally expression. Best from 2023 through 2038." - Wine Spectator "This has an initially shy nose that eventually gives up delicate aromas suggesting French oak, mocha, exotic spice and a floral note. The assertive palate offers unripe sour cherry, blood orange and licorice alongside tightly knit, close-grained tannins." - Wine Enthusiast "The 2015 Barolo San Rocco is the most potent and structured of the Azelia Barolos. Swaths of tannin enshroud this tightly wound, classically austere Barolo. Readers should plan on cellaring the 2015 for at least a few years. This is one of the more reticent young Barolos I have tasted at Azelia." - Vinous |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Azelia |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2015 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |