| Druivenras | Catarratto, Grillo |
|---|---|
| Over het wijnhuis | Na de opstand van de Italiaanse generaal Garibaldi tegen de Franse Bourbon-dynastie in 1860, kwam de lokale Siciliaanse economie snel in beweging. Het was in die tijd dat Vito Curatolo Arini een wijnhuis liet bouwen voor zijn wijngaarden, waarvan hij de druiven tot die tijd had geleverd aan coöperaties. Het was de droom van Vito om in zijn geboortedorp Marsala premiumwijnen te maken die door heel de wereld erkend zouden worden. Dat is mede gelukt door de Engelsman John Woodhouse, die eerder de versterkte wijn Marsala uitvond, zodat deze naar Engeland verscheept kon worden. Tegenwoordig wordt Curatolo Arini gezien als dé topproducent van versterkte wijnen uit Marsala. Zijn Marsala’s staan bij menig sterrenrestaurant op de kaart. |
| Wijngaard en regio | Afkomstig van eigen wijngaarden in het kustgebied van Marsala. Hier zijn de druiven vatbaarder voor natuurlijke oxidatie en bereiken vaak een hoger suikergehalte. |
| Vinificatie | De druiven worden zachtjes geperst en vergist op een gecontroleerde temperatuur tussen 25 en 28 graden. Dit duurt zo'n 14 dagen. Alcohol in de vorm van 'mistella' (druivenmost met alcohol) en 'mosto cotto' (geconcentreerde druivensap, dat door koken is ingedikt) wordt toegevoegd. Dit zorgt voor de juiste balans tussen alcohol, suiker en smaak. De wijnen rijpen daarna minimaal 20 jaar lang op eiken. Wijnen uit verschillende eikenhouten vaten (waaronder grote Slavonische vaten en kleinere Franse barriques) met een minimale rijping van 20 jaar worden geblend tot de uiteindelijke wijn. |
| Kleur | Amber. |
| Geur | Geroosterde walnoten, kruidnagel, kaneel en gedroogd fruit. |
| Smaak | Complexe en elegante Marsala met gedroogd fruit en een lange, kruidige afdronk. Vrij droog met enkel een subtiel zoetje. |
| Serveren bij | Heerlijk bij kruidnagelkaas. |
| Serveertemperatuur | 15 °C |
| Vinous | 93 |
| Awards | "A deep amber color sets the stage as the NV Marsala Superiore Riserva Storica 20 Anni blossoms in the glass. A savory mix of exotic brown spice, dusty dried flowers, hints of fig paste and hazelnut create a deeply satisfying bouquet. It splashes across the palate with silky textures, yet it comes across and amazingly lifted and finessed, with ripe apple and pear complemented by sweet spices and a subtle gingery twang. This tapers off long and almost juicy in feel, leaving a slight bitter tinge and nuances of candied citrus rind to linger. The 20 Anni, a blend of 70% Grillo and 30% Catarratto, is a stunner." - Vinous |
| Wijnsoort | Dessertwijn |
| Wijnhuis | Curatolo Arini |
| Land | Italië |
| Regio | Sicilië |
| Appellatie | Marsala |
| Jaartal | Non-Vintage |
| Alcoholpercentage | 18,00 |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Vegan friendly | Nee |
| Inhoud | 75 cl |
| Verpakt per | 6 |
| Verpakking | Doos |
| Schroefdop | Nee |
| EAN-code fles | 8009720106094 |
| EAN-code doos | 8009720702036 |
| Brutogewicht fles | 1,35 |