| Druivenras | Cabernet Sauvignon, Sangiovese |
|---|---|
| Over het wijnhuis | De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt. |
| Wijngaard en regio | Afkomstig van de wijngaard 'Il Corto' in Toscane. Het is een smalle, op het zuidoosten gelegen wijngaard, omgeven door olijfbomen en cipressen. |
| Vinificatie | De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur in RVS tanks. Daarna rijpt de wijn 18 maanden op Frans eikenhout, waarvan de helft nieuw. De wijn rijpt nog een half jaar verder in de fles, voordat deze op de markt wordt gebracht. |
| Kleur | Robijnrood. |
| Geur | Kersen, bessen en een hint vanille. |
| Smaak | Volle wijn met stevige, maar zachte tannines, veel fruit en een lange afdronk. |
| Serveren bij | Lekker bij allerlei gerechten uit de Italiaanse keuken, bijvoorbeeld bij lasagne of saltimbocca. |
| Serveertemperatuur | 16-18 °C |
| Wine Spectator | 92 |
| James Suckling | 91 |
| Awards | "Bright red fruit character of cherries, raspberries, dried blood oranges and spices on the nose. Medium- to full-bodied with firm, slightly tight tannins, yet juicy and succulent with a vivid aftertaste. Try from 2026." - James Suckling "Laced with cherry, blackberry and plum flavors, this red picks up accents of earth, Mediterranean herbs, iron and leather for complexity. Just a touch dry in the mix, with freshness and fine length. Sangiovese and Cabernet Sauvignon. Best from 2027 through 2039." - Wine Spectator "Zoet bosfruit, peper, rozemarijn, zoethout. Mooi intens, zoet fruit, goede zuren tannine, lang." - 15,5/20, Perswijn over de 2019-vintage 96 punten & 3rd Best Italian Red - Luca Maroni over de 2018-vintage "The 2017 Vigna Il Corto is Sangiovese with a bit of Cabernet Sauvignon aged in French oak. All the elements come together in a wine of real distinction. Savory herbs, rose petal, sweet red cherry, pine and leather resonate nicely in this powerful, flavorful red." - 92 punten, Vinous over de 2017-vintage "Een mooi glas, met rijpe zwarte bessen en cederhout, compact en intens, met goede zuren en tannine.” - 16/20 + Geselecteerd, Perswijn over de 2016-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2016-vintage |
| Wijnsoort | Rode wijn |
| Wijnhuis | Fattoria di Basciano |
| Land | Italië |
| Regio | Toscane |
| Appellatie | IGP Rosso di Toscana |
| Jaartal | 2022 |
| Alcoholpercentage | 14,00 |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Vegan friendly | Nee |
| Inhoud | 75 cl |
| Verpakt per | 6 |
| Verpakking | Doos |
| Schroefdop | Nee |
| Brutogewicht fles | 1,35 |