Druivenras | Malvasia, Trebbiano |
---|---|
Over het wijnhuis | De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van geselecteerde wijngaarden in Toscane. De wijngaarden liggen in de heuvels op zo'n 300 tot 350 meter hoogte. Vin Santo wordt gemaakt van ingedroogde druiven. De beste trossen worden geselecteerd en te drogen gehangen tot begin februari. |
Vinificatie | De gedroogde druiven worden gekneusd. De most bevat veel suikers en is enorm geconcentreerd. Het wordt vergist op kleine, deels nieuwe, vaatjes van Frans en Sloveens eikenhout. Na vier jaar rijping wordt de Vin Santo vrijgegeven. |
Kleur | Amber. |
Geur | Gedroogde abrikoos, vanille en sinaasappelschilletjes. |
Smaak | Zoete, volle wijn met een mooie balans tussen zoet en zuur. |
Serveren bij | Lekker bij gorgonzola en foie gras. Ook lekker bij notentaart. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Awards | "Deep amber hue with a pronounced, unctuous nose full of sultanas, sweetened papayas and honeysuckle. A hint of balsamic fruit, too. Concentrated and luscious with caramel and vanilla on the palate. Very sweet, with just enough acidity to offset the sweetness and roundness." - 91 punten, James Suckling over de 2015-vintage 92 punten - Luca Maroni over de 2013-vintage "The Fattoria di Basciano 2013 Vin Santo del Chianti Rufina (packaged in a 375-milliliter bottle) is a profoundly beautiful and precious wine made with 70% Trebbiano Toscano and 30% Malvasia del Chianti and aged in caratelli for five years. This wine opens to an orange or copperish color with aromas of maple syrup, caramel, burnt sugar, poached apple and toasted almond. The alcoholic content clocks in at 15.5%, and although it is well integrated, there's no denying the power of this viscous and syrupy dessert wine. A mere 1,600 bottles were made." - 95 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2013-vintage "The 2012 Vin Santo del Chianti Rufina is a pretty, gracious wine. Dried flowers, orange peel, spice, sweet tobacco, chocolate and cedar give this mid-weight Vin Santo lovely aromatic complexity." - 90 punten, Vinous over de 2012-vintage "This coppery brown wine has aromas of dried apricot, tangerine peel, milk chocolate and macadamia nut, notes that all reappear on the palate, which also has a sunny citrus element that rides the current of a warm acid stream." - 90 punten, Wine Enthusiast over de 2016-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2011-vintage |
Wijnsoort | Dessertwijn |
Wijnhuis | Fattoria di Basciano |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Vin Santo del Chianti Rufina |
Jaartal | 2018 |
Alcoholpercentage | 16,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 37,5 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 0,83 |