Il Poggione Brunello di Montalcino halfje 2020

Artikelnummer
IP007/20
Log in om producten te kunnen bestellen.
Meer informatie
Meer informatie
Druivenras Sangiovese
Over het wijnhuis Het wijnhuis Il Poggione is gesitueerd in een van de mooiste terroirs in de wereld, op de heuvels rond Montalcino. De geschiedenis van Il Poggione gaat terug naar het jaar 1890, wanneer Lavinio Franceschi, grondbezitter in Florence, besluit een wijnhuis op te richten in Montalcino. Hij gaat daar wijnen maken van de lokale Sangiovese-kloon Brunello en is daarmee een van de eerste wijnmakers die de wereldberoemde Brunello di Montalcino, zoals we die nu kennen, in de markt lanceert.
Wijngaard en regio De druiven zijn afkomstig van de oudste wijngaarden van het wijnhuis in Montalcino. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt tussen de 25 en 40 jaar. De wijngaarden liggen op 150 tot 450 meter boven zeeniveau. De hoogteverschillen zorgen voor koelte, wat gunstig is voor de ontwikkeling van de zuurgraad. De druiven worden met de hand geplukt.
Vinificatie Na de oogst volgt een schilweking van 15-20 dagen om kleur, smaak en tannines te onttrekken. Daarna worden de druiven op gecontroleerde temperatuur vergist in RVS. Na de vergisting rijpt de wijn 30-36 maanden in grote foeders van Frans eikenhout van 33 tot 52 hl. Daarna rijpt de wijn nog zo'n 12 maanden in de fles, voordat deze op de markt wordt gebracht.
Kleur Robijnrood.
Geur Kersen, pruimen, cederhout en leer.
Smaak Krachtige, complexe wijn met een grote concentratie aan donker fruit, tonen van kruiden en chocolade. Fluweelzachte tannines en een lange afdronk.
Serveren bij Heerlijk bij gegrilde steak of wildgerechten. Ook lekker bij gerijpte, oude kazen.
Serveertemperatuur 18 °C
Robert Parker 94
James Suckling 94
Jancis Robinson 17/20
Vinous 95
Decanter 94
Gambero Rosso 2 zwarte glaasjes
Awards "Showing very nice results, with greater accessibility in this vintage, the Il Poggione 2020 Brunello di Montalcino has dark fruit aromas with blackcurrant followed by something spicy or herbal. I am reminded of licorice root, exotic spice, pressed rose and fragrant tea leaf. It finishes smoothly with silky tannins and an open-knit approach. This vintage is almost ready to drink, and you get elegant complexity at the same time. It sees three years in oak botti. Fruit is sourced across vineyards with 25-year-old-plus vines." - Robert Parker's Wine Advocate

"A restrained mix of licorice and graphite, bright red cherries and toasted notes. Firm tannins on the medium- to full-bodied palate with refreshing acidity. Chewy style overall. Try in 2025, but best after 2026." - James Suckling

"Mid ruby. Brooding, peppery fruit with leafy, herbal notes. Lush yet a little subdued and with plenty of acidity on the finish, indicating it needs more time. Long and shyly fragrant and well balanced. (WS)" - Jancis Robinson

"The 2020 Brunello di Montalcino is explosive, bright and punchy at first, evolving from cranberry to cherry with dusty sage, spiced blood orange and Tuscan dust. The is pure elegance, texturally deep and nearly velvety in feel with a core of tart wild berries that add contrast as a balsamic tinge emerges along with fine-grained tannins toward the close. It finishes long, structured and staining, leaving a flinty sensation and primary core of fruit that drenches the palate as violet inner florals and hints of lavender abound. The 2020 is seamless from start to finish and, while more approachable than a typical vintage of Il Poggione, is balanced for an extended maturation." - Vinous

"Stretching southward from Sant’Angelo in Colle, Il Poggione’s 140 hectares of vineyards rise from 120m to 430m above sea level. Vines with a minimum 25 years of age are singled out for the Brunello. A sun-soaked nose of macerated cherry and nutmeg is offset by porcini and leather. This has all the generosity and lushness of the south, with dusty tannins folded in to give shape. Dense red fruit is punctuated by sweet, dried herbs and the finish offers a saline twist. There is a lot of wine here, but it is impeccably balanced." - Decanter

"Features ample plum, cherry, iron, tobacco and underbrush flavors buoyed by a plump texture to match the dense structure, plus vibrant acidity to keep it all focused. Another year of aging should allow the finish to stretch out and this wine to reach its full potential. Best from 2026 through 2042. Tasted twice, with consistent notes." - 94 punten, Wine Spectator over de 2019-vintage
Wijnsoort Rode wijn
Wijnhuis Il Poggione
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Jaartal 2020
Alcoholpercentage 14,50
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan friendly Nee
Inhoud 37,5 cl
Verpakt per 12
Verpakking Doos
Schroefdop Nee
Brutogewicht fles 0,75