Druivenras | Dolcetto |
---|---|
Over het wijnhuis | Luigi Pira is een zeer modern wijnhuis in het hart van Serralunga. De wijngaarden van Luigi Pira zijn gelegen in de beste cru’s van Serralunga d’Alba. De ambitie is dan ook om daarmee de allerbeste Barolo’s van Serralunga (en omstreken) te produceren. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit een wijngaard in Serralunga d’Alba. De wijngaard is aangeplant in 1980 en ligt op 330 meter boven zeeniveau. De ondergrond bestaat uit kalksteen en klei. De wijngaard ligt op het noorden. |
Vinificatie | De druiven vergisten in horizontale tanks onder gecontroleerde temperatuur voor 6-7 dagen. Daarna rijpt de wijn 8-9 maanden in RVS tanks. |
Kleur | Robijnrood met paarse reflecties. |
Geur | Kersen, bloemen, munt en witte peper. |
Smaak | Levendige zuren en tannines. Kersen, veel groene kruiden en cranberries. Lange afdronk. |
Serveren bij | Lekker bij een pasta met een ragù van paddenstoelen. |
Serveertemperatuur | 14-16° C |
Awards | "The 2019 Dolcetto d'Alba is a gorgeous wine that offers an attractive mix of plummy dark fruit and Serralunga structure, which makes for a super appealing Dolcetto. Blueberry, gravel, spice and licorice are nicely pushed forward. Readers should expect a Dolcetto with a fair amount of grip." - 90 punten, Vinous over de 2019-vintage "Though rich and concentrated, this red is sleek, courtesy of the vivid acidity. Black cherry, blackberry and cocoa flavors prevail. Firm tannins provide grip. This should pair well with salumi and antipasti." - 90 punten, Wine Spectator over de 2015-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Luigi Pira |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Dolcetto d'Alba |
Jaartal | 2024 |
Alcoholpercentage | 14,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |