Druivenras | Chardonnay |
---|---|
Over het wijnhuis | Trapiche is opgericht in 1883 met een kleine wijngaard aan de voet van de Andes, genaamd El Trapiche. Begonnen als lokale onderneming is Trapiche inmiddels uitgegroeid tot wijnhuis van formaat met ruim 1.000 hectare aan wijngaarden. Daarnaast werken ze samen met meer dan 300 wijnboeren in de omgeving, om wijn van de beste terroirs uit Mendoza te kunnen aanbieden. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van een wijngaard in El Tomillo in Gualtallary in Uco Valley. De wijngaard ligt op 1350 meter hoogte. De bodem is zanderig met een hoog aandeel calciumcarbonaat en veel kiezels. |
Vinificatie | De druiven worden met de hand geplukt. Na selectie worden de druiven ontsteeld en opnieuw geselecteerd. Na terugkoeling tot 10 graden worden de druiven geperst. Het sap vergist, eerst op een gecontroleerde temperatuur van 10 graden, daarna van 15 graden. Bij de vergisting worden wilde gisten gebruikt. De vergisting vindt plaats in betonnen vaten van 30 hl. Slechts een deel krijgt een malolactische omzetting, om romigheid toe te voegen maar ook frisheid te bewaren. Daarna rijpt de wijn nog 9 maanden in grote vaten van Frans eikenhout (30 hl) en in betonnen vaten (10 hl). |
Kleur | Licht goudgeel. |
Geur | Citrus, peer en vuursteen. |
Smaak | Verfrissende, minerale stijl Chardonnay met verfijnde zuren en opvallende spicy tonen. Licht ziltige afdronk. |
Serveren bij | Lekker bij gegrilde forel in een marinade van citroen en peterselie. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
James Suckling | 96 |
Vinous | 95 |
Awards | "Refined, nuanced nose with a beautiful integration of creaminess and minerality. A little creamier and rounder than the Bemberg El Tomillo. Has lots of richness, weight and generosity on the center palate, but remains dry, pretty subtle and very long. Probably a little more crowd-pleasing, too." - James Suckling "The 2021 Chardonnay Terroir Series Finca El Tomillo from Gualtallary in the Uco Valley was 50% aged for 9 months in foudres and concrete eggs. Green with a golden sheen in the glass. The nose delivers green apple and herbal notes with floral components such as acacia and layers of ginger and nutty aromas. Creamy and refreshing, the tart acidity enlivens the fairly concentrated palate, lending it greater intensity and agility. A high-altitude Chardonnay that delivers complex, lasting flavor underlined by hazelnut aromas." - Vinous "Mineral and balanced, more restrained than the Finca Las Piedras. Still quite a lick of oak on this. An almost waxy, mouth-coating floral character. " - 16,5/20, Jancis Robinson over de 2020-vintage "The single-vineyard white 2020 Terroir Series Chardonnay Limited Edition Finca El Tomillo Gualtallary comes from a plot planted ungrafted in 2004 at 1,250 meters in altitude in the Albo part, the mid-section of the large appellation on granite and limestone soils. It fermented with natural yeasts in concrete and oak foudres and matured in those containers for nine months with the lees. It has 13.9% alcohol and a textbook nose of an oaked Chardonnay with white fruit and flowers and sweet spices and smoke. It's medium-bodied, tasty and dry, with balance, freshness, pungent flavors and a soft mouthfeel." - 93+ punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2020-vintage "Vol, abrikoos, rijpe citroen, toast en kruiden. Krachtig, breed, gelaagd, zuren, lang." - 4,5/5 sterren, Perswijn over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Trapiche |
Land | Argentinië |
Regio | Mendoza |
Appellatie | Mendoza |
Jaartal | 2021 |
Alcoholpercentage | 14,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 7790240098495 |
EAN-code doos | 7790240198492 |
Brutogewicht fles | 1,715 |