Château de Myrat

Château de Myrat is een Deuxième Cru Classé en te vinden in Barsac, een dorpje op ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Bordeaux-stad aan de linkeroever van de Garonne. In dit gebied is een belangrijke rol weggelegd voor de Ciron-rivier. In de herfst stroomt het koude water van de Ciron de Garonne in en vormt een microklimaat dat zorgt voor ochtendnevel en hoge luchtvochtigheid. De ideale leefomstandigheden voor de schimmel: botrytis cinerea.
Deze schimmel, een grote vijand van veel wijnboeren in de wereld, zorgt hier juist voor magie. De botrytis-schimmel nestelt zich op rijpe druiven en prikt als het ware kleine gaatjes in de schil. De druif verliest sap, maar wint aan complexiteit, concentratie en suikers. Dit proces noemen we ‘edele rotting’. Helaas voor de wijnboer gaat dit niet over één nacht ijs. Een goede portie geduld is vereist. De pluk op Château de Myrat spreidt zich over een lange periode uit en kan van eind september tot begin november duren. Alleen de druiven die aangetast zijn met edele rotting worden geplukt.
De wijngaard van Château de Myrat telt 30 hectare en is aangeplant met de klassieke druivenrassenmix van de streek, te weten: 88% Sémillon, 8% Sauvignon Blanc en 4% Muscadelle. Het château is opgericht door de familie Demirat in 1730, maar tegenwoordig in handen van de Pontacs, die ook eigenaar zijn van Château Haut-Brion in Pessac-Léognan.