Château du Tertre

Château du Tertre is een duizend jaar oud landgoed, gevestigd in Arsac, een gemeente in de Margaux-appellatie. Het château is geclassificeerd als één van de achttien Cinquièmes Crus in de Bordeaux. In 1997 komt het in handen van de familie Albada Jelgersma, die ook eigenaar is van het aangrenzende Château Giscours. In 2021 wordt Château du Tertre verkocht aan de familie Helfrich.
De dagelijkse leiding werd tot 2021 verzorgd door de jonge Alexander van Beek die de nodige modernisatie-slagen doorvoerde. Hij was pas 24 jaar toen hij de baan kreeg aangeboden. Eén van zijn eerste grote beslissingen was het stopzetten van machinaal oogsten. In 2008 treedt Frédéric Ardouin aan als technisch directeur. Hij is afkomstig van Château Latour en zet de wijnkelder op z’n kop om vinificatie per perceel mogelijk te maken. De wijnen van Château du Tertre worden gevinifieerd in een combinatie van 24 houten vaten, 10 betonnen vaten, 4 kleine cementen eieren en 16 roestvrijstalen tanks die variëren in grootte van 10 hectoliter tot 180 hectoliter. Het château werkt al jaren biologisch en is op dit moment bezig met de omschakeling naar biodynamisch.
Leuk detail: één van de vorige eigenaren, Pierre Mitchel, was tevens een glasblazer in het centrum van Bordeaux en verantwoordelijk voor de creatie van de jeroboam-fles, de dubbele magnum.