Château La Tour Carnet

Château La Tour Carnet is een 4e Cru Classé, gevestigd in Saint-Laurent de Médoc. Het is in handen van Bernard Magrez, die een bijzondere titel op zijn naam heeft staan. Hij is namelijk de enige Bordeaux-eigenaar die vier Crus Classés tot zijn buit mag rekenen: Château Fombrauge (Saint-Émilion), Château Pape Clement (Graves), Clos Haut-Peyraguey (Sauternes) en Château La Tour Carnet (Médoc). Maar dat is niet alles, Bernard Magrez bezit nog tientallen wijnhuizen in en buiten Bordeaux.
Château La Tour Carnet heeft een totale wijngaardoppervlakte van 112 hectare met een aanplant van 35% Cabernet Sauvignon, 61% Merlot, 2% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. Sinds 2011 wordt de oogst afgekoeld tot 8 graden in een ‘cyrogene tunnel’ die vloeibaar stikstof over de druiven laat stromen zonder ze te verpletteren of te beschadigen. Volgens Jane Anson, Bordeaux-expert van Decanter, is dit in feite een ‘high-tech version of cold soak’. Het is een manier om smaken te onttrekken zonder de (harde) tannines mee te nemen.
Leuk detail is dat de in 2018 overleden Joël Robuchon, Michelinsterrenchef en goede vriend van Bernard Magrez, de ideale wijnspijscombinatie heeft bedacht bij de Grand Vin van Château La Tour Carnet. En dat is ‘Christmas Turkey, gevuld met truffel en confit van kastanje’.