Bordeaux 2021

Bordeaux 2021: oogstrapport

2021 was een moeilijk en uitdagend jaar voor de wijnmakers in Bordeaux. Vorst, meeldauw en een verstoord groeiseizoen zorgden voor grote uitdagingen in de wijngaard. De opbrengsten waren daardoor substantieel lager. Na een koele, natte zomer rijpten de druiven geleidelijk tijdens een gematigd warme nazomer, uitmondend in een relatief late oogst. De wijnen zijn elegant met lagere alcoholpercentages, de kwaliteit wisselend.

Oogst Bordeaux 2021 in steekwoorden

  • Vroege start van het groeiseizoen.
  • Koele, natte zomer.
  • Gematigd warme nazomer en een late oogst.
  • 20% lagere opbrengsten door vorst, meeldauw en een verstoord groeiseizoen.
  • Elegante stijl wijnen met lager alcohol en regelmatig hoge aandelen Cabernet Sauvignon.
  • Wisselende kwaliteit, sterk afhankelijk van locatie en wijnmaker.

Om de oogst 2021 goed te begrijpen lopen we per seizoen door het jaar heen. We verwijzen daarbij graag naar de zeer overzichtelijke grafiek van Gavin Quinney, die voor Jancis Robinson een uitgebreid artikel schreef over de 2021-oogst:

Bordeaux 2021 - Source: Gavin Quinney / JancisRobinson.com

Vroeg begin van het groeiseizoen en vorst in april

Aanvankelijk begon 2021 voor Bordeaux met een milde, maar bovengemiddeld natte winter, goed om de bodems voldoende te voorzien van water. Februari was warmer dan gemiddeld en ook eind maart was het warm en zonnig. Daardoor kwamen de eerste knoppen in wijnstokken vroeger dan gebruikelijk uit. April begon daarentegen met ernstige kou. Op 7 en 8 april werd Bordeaux (net als veel andere regio’s in Frankrijk) getroffen door de heftigste vorst in jaren met temperaturen van -6 à -7 °C. Naar schatting werden zo’n 70-80% van alle wijngaarden getroffen door vorst. Omdat al veel knoppen waren uitgekomen, was de schade des te groter.

Koele, natte zomer

Na een droge en koude periode in april is het vrij nat in mei. Eind mei leeft de temperatuur op, waardoor de geremde groei eindelijk weer verder gaat. In juni begint het te stormen. De heftige regen zorgt voor zeer ernstige meeldauwaanvallen in grote delen van Bordeaux. De situatie blijft lang aanhouden, want tot halverwege juli blijft het erg nat.

De gehele periode van juni t/m de eerste week augustus is kouder dan gemiddeld en zorgt voor een achterblijven in de groeicyclus.

'Indian summer'

Halverwege augustus verandert het weer en wordt het zonnig en droog. De druiven rijpen tijdens deze ‘Indian summer’ goed. Er is amper waterstress en genoeg warmte (al is de temperatuur kouder dan gemiddeld).

De ietwat koelere augustustemperatuur blijkt uitstekend voor de rijping van witte druiven, met name Sauvignon Blanc, die gestaag rijpt en zijn zuren behoudt. De witte druiven worden begin september geoogst.

Late oogst

Tot in september blijft de ‘Indian summer’ doorzetten. Deze periode zorgt voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven. Eind september wordt regen voorspeld. Sommige wijnhuizen kiezen voor veiligheid en oogsten eerder. Andere wijnhuizen nemen meer risico en oogsten pas in oktober met rijpere druiven. Deze laatste keuze pakte goed uit voor deze wijnhuizen, want de regen bleek uiteindelijk mee te vallen,.

In Sauternes en Barsac zorgen regen en mist tijdens de laatste tien dagen van september voor een uitstekende ontwikkeling van botrytis, waarna laat geoogst kan worden in oktober.

Een klassieker oogstjaar

2021 was een klassieker oogstjaar dan de drie oogstjaren ervoor, maar ook niet te vergelijken met andere jaren uit het afgelopen decennium. 2021 was niet het natste (2020 was bijvoorbeeld veel natter) en ook niet het koudste. Door de boeg genomen is 2021 wel kouder en natter dan gemiddeld. Tekenend is echter vooral dat kou en neerslag in 2021 op zeer lastige momenten in het jaar kwamen.

Lage opbrengsten

Vorst, meeldauw, andere rot en het ongebruikelijke groeiseizoen zorgden voor lagere opbrengsten. De opbrengsten in Bordeaux voor 2021 zijn 20% onder het 10-jarig gemiddelde. In vergelijking met sommige andere delen van Frankrijk is dat niet het zwaarste verlies, maar het is desondanks een flinke reductie in de opbrengst voor Bordeaux.

Het CIVB geeft aan dat er met de 2021-oogst 3,77 miljoen hectoliter geproduceerd is, vergelijkbaar met de kleine oogsten van 2013 en 2017.

Sterk locatieafhankelijk

2021 was een jaar waarin wijnhuizen voortdurend getest werden door het weer en de natuur. Geen enkel wijnhuis had het makkelijk, maar toch zijn de verschillen groot. Zo sloeg de vorst weliswaar op heel veel plekken toe, maar in verschillende gradaties. Zo hadden châteaux in de Médoc dicht bij de Gironde minder last van vorst door het regulerende effect van de rivier. Barsac en Sauternes werden zeer zwaar getroffen door vorst en meeldauw en er is dan ook heel weinig gemaakt in deze appellaties.

Karaktereigenschappen van de wijnen in 2021

In dit oogstjaar waren de suikerniveaus aanmerkelijk lager met lagere alcoholniveaus als gevolg, veelal rond de 12,5-13%. Dit is een contrast met de voorgaande oogstjaren, waarin alcoholpercentages van 14 en 15% zeer gebruikelijk waren. Bijna overal werd chaptalisatie (het toevoegen van suiker aan nog niet vergist druivensap) toegepast.

Merlot is veel gevoeliger voor meeldauw en ziektes dan Cabernet Sauvignon en had het moeilijk op veel plekken. Bovendien profiteerde de laatrijpende Cabernet Sauvignon van de late oogst. In veel wijnen vallen de zeer hoge percentages Cabernet Sauvignon, maar ook Cabernet Franc en Petit Verdot op.

2021 was een jaar waarin veel werd gevergd van de wijnhuizen. Het is een echte ‘winemaker’s vintage’, waarin veel meer aandacht nodig was voor selecteren, blends en andere vinificatiekeuzes maken.

Lees ons artikel Wat kun je verwachten van Bordeaux 2021? voor uitgebreide informatie over het karakter en de kwaliteit van de wijnen uit 2021.

Bronnen