Proefnotities Bordeaux 2022: Sauternes en Barsac

POOT proefde diverse Bordeaux 2022-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de edelzoete wijnen van Sauternes en Barsac op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.

Barsac

Sauternes

Barsac

Château Climens
100% Sémillon.
Diepte en geen zwaarte. Fors zoet, maar ook delicaat. Zalvende textuur. Abrikoos, mango, sinaasappelschil, banaan. Roggebrood en crème brûlée. Subtiele florale tonen. Prachtig botrytiskarakter. Heel erg goed, mooi.

Château Coutet
95% Sémillon, 4% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle. 13,9% alcohol. 158 gr/l suiker. 18 maanden houtrijping.
Weelderig en vol, maar ook delicaat en elegant. Mooie zalvende zoetheid. Vlierbloesem, druivig, citroenschil, banaan.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Coutet.

Château Doisy-Daëne
100% Sémillon. 13,8% alcohol. 150 gr/l suiker.
Puur en geconcentreerd. Mango, marmelade, grapefruit, sinaasappelschil, abrikoos, perzik, guave en crème brûlée. Goede zuren. Uitstekende botrytis.

L'Extravagant de Doisy-Daëne
100% Sauvignon Blanc.
Intens en rijk. Banaan, sinaasappelschil, vlierbloesem. Goede zuren. Mooi.
 

Sauternes

Château Bastor-Lamontagne
90% Sémillon, 10% Sauvignon Blanc. 13,5% alcohol.
Fors zoet maar met solide zuren. Abrikozen, mango, banaan. Puur fruitig.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Bastor-Lamontagne.

Château d'Arche
95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc. 14,2% alcohol. 142 gr/l suiker. Geplukt in 3 'tries' tussen 23 september en 29 oktober. 8,5 hl/ha. 12 maanden rijping: 99% in hout (waarvan 50% nieuw) en 1% in glas van Wineglobe.
Intens en rijk. Flinke wijn met goed botrytiskarakter. Abrikoos, mango, banaan en vanille.

Château de Fargues
85% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc. 13,7% alcohol. 140 gr/l suiker. 4,5 hl/ha. 18 maanden houtrijping, 40% nieuw.
Spannend en intens. Grote wijn. Zeer gebalanceerd. Uitstekende zuren. Abrikozen, marmelade, sinaasappelschil, perzik, citroenschil en banaan. Vanille en toast.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Fargues.

Château de Myrat
88% Sémillon, 8% Sauvignon Blanc, 4% Muscadelle. 13,5% alcohol. 150 gr/l suiker.
Meer een ingedroogd passerilage-karakter dan botrytiskarakter. Flink zoet. Abrikoos, vanille, mango, sinaasappelschil.

Château de Rayne Vigneau
73% Sémillon, 24% Sauvignon Blanc, 3% Muscadelle. 13,5% alcohol. 150 gr/l suiker. 14 hl/ha. 18 maanden houtrijping, 30% nieuw. 30.000 flessen geproduceerd.
Erg goede Rayne Vigneau met herkenbare hartigheid en bitters. Grapefruit, sinaasappelschil. Complex en spannend. Goede zuren.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Rayne Vigneau.

Château Guiraud
70% Sémillon, 30% Sauvignon Blanc. 13,65% alcohol. 134 gr/l suiker. Eerste vintage van Sandrine Garbay, die daarvoor bij Yquem werkte.
Sinaasappelschil, marmelade, abrikoos, mango, witte perzik, banaan en honing. Zalvende, zachte textuur.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Guiraud.

Château La Tour Blanche
83% Sémillon, 12% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle. 14% alcohol. 145 gr/l suiker. 10,5 hl/ha. 18 maanden houtrijping.
Flink zoet. Rijk en dik, zonder zwaar te zijn. Citroenschil, abrikoos, vlierbloesem en banaan. Zalvende textuur.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château La Tour Blanche.

Château Lafaurie-Peyraguey
94% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle. 13% alcohol. Meer dan 200 gr/l suiker. Geplukt in slechts 2 'tries' door de wijngaard. 10 hl/ha. 18 maanden houtrijping.
Rijk en intens. Gigantische Sauternes. Veel zoetheid, maar ook goede zuren. Zeer exotisch, Banaan, sinaasappelschil, abrikoos, mandarijn, honing, gekarameliseerde ananas, guave. Concentratie en lengte.

Château Lamothe Guignard
90% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle. 14,5% alcohol. 140 gr/l suiker.
Intens maar niet zwaar. Ananas, abrikoos, banaan, mango, sinaasappelschil. Prettige bitters.

Château Raymond-Lafon
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc. 13,75% alcohol. 130 gr/l suiker.
Flinke wijn. Mooi traditioneel gemaakt. Abrikoos, sinaasappelschil, mango, honing, saffraan. Echte botrytis.

Château Rieussec
93% Sémillon, 7% Sauvignon Blanc.
Rijk met elegantie. Volgt de lijn van de nieuwe stijl Rieussec van de afgelopen jaren. Gebalanceerd. Honing, banaan, abrikoos, vanille. Goede zuren.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Rieussec.

Château Sigalas Rabaud
100% Sémillon.
Honing, wax, saffraan, abrikoos, mango, kaneel, sinaasappelschil.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Sigalas Rabaud.

Château Suduiraut
40% verlies door vorst op 1 en 2 april. Geplukt in 3 'tries': 20-27 september, 17-24 oktober, 25-27 oktober. 7 hl/ha. 100% Sémillon. 13,5% alcohol. 190 gr/l suiker. 16-20 maanden houtrijping, 70% nieuw, 30% 1 jaar oud.
Uitstekend en bijzonder. Opulent met goede zuren. Honing, sinaasappelschil, abrikozenjam, mango, banaan. Toast, vanille en crème brûlée. Gebalanceerd.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Suduiraut.

Clos Haut Peyraguey
95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc. 14% alcohol. 130 gr/l suiker. 9 hl/ha. 18 maanden houtrijping, 40% nieuw.
Zeer veel fruitdiepte. Zoet. Ananas, honing, abrikoos, mango, toast.