Wijnproducenten over Barolo 2017
We vroegen onze wijnproducenten naar hun ervaringen tijdens het groeiseizoen van 2017 en de wijnen die ze maakten.
Droge, hete zomer met koele nachten voor de oogst
"2017 werd getekend door een totale afwezigheid van neerslag tijdens de zomerperiode. De droogte betekent dat wijnboeren hun timing in de wijngaarden moeten heroverwegen, in het bijzonder het moment van oogsten." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"Het was geen makkelijk jaar. De milde winter, vorst in de lente en een hete en droge zomer zorgden voor een aantal moeilijkheden." - Walter Anselma van Schiavenza
"De droogte duurde lang en de hitte was ook belangrijk. Jonge wijnstokken hadden het moeilijk, maar de stokken van twintig jaar en ouder met diepe wortelen vonden water in de bodem." - het team van Luigi Pira
"Het is belangrijk om te benadrukken dat de meest cruciale weken van het seizoen de weken direct voor de oogst zijn. Natuurlijk spelen de weersomstandigheden van het seizoen een belangrijke rol in de uiteindelijke kwaliteit, maar de maand voor de oogst bepaalt het lot van het oogstjaar. 2017 is een goed voorbeeld hiervan: de regen in het begin van september hielp de oogst, want het zorgde voor een koeler klimaat, vooral ’s nachts. Hierdoor werd de groei van Nebbiolo hersteld. De rijping vertraagde en behaalde volledige rijpheid in aroma, kleur en tannine." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
Omgaan met een veranderend klimaat
"Het constante en nauwgezette werk van alle mensen in de wijngaarden zorgde ervoor dat alleen perfecte druiven naar de kelder werden gebracht." - Walter Anselma van Schiavenza
"We hebben meer bladeren in de wijngaarden laten zitten om de trossen te beschermen, omdat de temperaturen in de zomer heel hoog waren." - Paolo Manzone
"De schilinwekingen waren korter dan gebruikelijk en de ‘hoed’ werd niet ondergeduwd voor onze Barolo Camilla." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"We hebben de oogstperiode ietsje vervroegd (ongeveer 10 dagen in vergelijking met normaal), maar de druiven waren allemaal gezond" - Roberto Conterno van Giacomo Conterno
"Het was noodzakelijk niet teveel in te grijpen tijdens de groei van de druiven en de bloei niet aan te tasten, omdat deze een natuurlijke bescherming biedt tegen overdadige zon en hitte. We hebben daarom minder ingegrepen in het bladbeheer. De kwaliteit en gezondheid van de planten was perfect in 2017." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
Vergelijking met andere oogstjaren
"Persoonlijk zien we gelijkenissen met 2015: warme, droge oogstjaren die goed gewaardeerd worden door een breed publiek." - Walter Anselma van Schiavenza
"De 2017 kan vergeleken worden met 2013 en 2015." - Paolo Manzone
"Ik denk dat 2007 dicht bij dit oogstjaar ligt vanwege het zachte karakter." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"2017 lijkt bij ons op 2015 door de weersomstandigheden." - het team van Luigi Pira
"2017 heeft de structuur van een warm oogstjaar zoals 2015, maar met meer frisheid, fruit en balans. Dat komt door de weersomstandigheden voorafgaand aan de oogst: de koelere nachten van 2017 hielpen de druiven optimaal te rijpen." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"In de afgelopen 20 jaar hebben we een paar oogstjaren gehad die vrij warm en droog waren. Het oogstjaar kan vergeleken worden met 2011, 2009 en 2007, ook al is 2017 meer gebalanceerd." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
"Het oogstjaar lijkt op 2011, ook al is er meer fruitexpressie in 2017. De reden is dat beide jaargangen zo toegankelijk zijn." - Roberto Conterno van Giacomo Conterno
Karakter van Barolo 2017
"2017 heeft een goede en krachtige structuur, maar is tegelijkertijd ook heel elegant." - Paolo Manzone
"Barolo die nu al heel plezierig is, maar door een hele spannende frisheid, ook zonder problemen talloze jaren kan ouderen." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"De wijnen hebben een mooie elegantie en zijn meer direct dan die van 2016." - het team van Luigi Pira
"Verbazingwekkende frisheid en puur fruit. Deze wijnen hebben veel structuur en elegantie, zijn heel benaderbaar nu, maar kunnen ook prachtig ouderen door de uitstekende zurenbalans." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"De droge smaak kan in het prille begin van de ontwikkeling van de wijn te heftig zijn, maar zal perfect zijn om lang te kunnen ouderen op fles." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
"We denken dat 2017 niet een oogstjaar is dat veel jaren nodig heeft om mooi op dronk te komen. Vandaag al, na enkele minuten in het glas, opent de neus en de tannine is zachter dan in klassiekere jaren, maar 10-15 jaren (op z’n minst) zullen geen probleem zijn." - Walter Anselma van Schiavenza