Francia

  • Barolo DOCG
  • Comune: Serralunga d'Alba
  • Oppervlakte (ha) (aangeplante deel): 15,80 ha (85%)
  • Ligging: west/zuidwest, en een klein deel naar oost/zuidoost
  • Hoogte: 340-440 m
  • Bodems: Lequio-formatie
 
Francia

Francia: zeer gerespecteerde Barolo-cru

Francia kan zonder twijfel gerekend worden tot de allerbeste cru’s van Barolo. Renato Ratti nam de cru als één van de weinigen al op in zijn classificatie van Barolo-cru’s. Zowel Alessandro Masnaghetti en Antonio Galloni hebben de cru voorzien van hun hoogste waardering.

Giacomo Conterno: eigenaar van gehele cru Francia

In 1974 kocht Giovanni Conterno, de zoon van Giacomo Conterno, de grond van ‘Cascina Francia’. Op de grond stond destijds enkel tarwe aangeplant, ook al hadden er daarvoor wel wijnstokken gestaan. De grond is sindsdien altijd in handen gebleven van Giacomo Conterno. In de cru zijn geen andere producenten actief. De cru Francia is sinds 1978, toen Conterno zijn eerste Barolo Francia op de markt bracht, onlosmakelijk verbonden met Giacomo Conterno.

Francia

Bodem, ligging en karakter van de wijnen

Francia is één van de meest zuidelijk gelegen cru’s van Serralunga d’Alba – enkel de cru Arione ligt nog zuidelijker. Het overgrote deel van de wijngaarden ligt op het westen en zuidwesten, met slechts een klein deel gericht op het oosten (en dat is perfect voor de Barbera-druiven die er staan aangeplant). Opvallend aan Francia is de geometrische aanplant in rijen. De ligging op het westen zorgt voor iets minder warmte, maar door de aanplant zijn de wijngaarden zeer open en valt er veel licht op de wijnranken. De bodems behoren tot de Lequio-formatie en bevatten veel kalksteen. Met een gemiddelde hoogte van 400 meter, behoort Francia tot de hoogstgelegen cru’s van Serralunga d’Alba. 

De wijnen uit Francia kunnen gekarakteriseerd worden als intens aromatisch en klassiek. De wijnen zijn streng en stevig, maar tegelijkertijd nooit hard of overgeconcentreerd. Waar de nabij gelegen cru Arione (door de zuidelijkere ligging) krachtigere Barolo geeft, is Francia eleganter in stijl. Typische aroma’s in Francia zijn rozenblaadjes, teer, drop, specerijen, granaatappel, ijzer en rood fruit. De wijnen hebben bovendien een opvallende ziltigheid.

Giacomo Conterno's Barolo Riserva Monfortino: de blauwprint voor Barolo

In sommige jaren maakt Giacomo Conterno de inmiddels iconische Barolo Riserva Monfortino. De Monfortino Riserva is een begrip voor Barolo. De eerste Monfortino Riserva die het wijnhuis in 1920 maakte was een nieuw soort Barolo. Waar Barolo daarvoor vaak een lichte, vroeg drinkbare wijn was, zo maakte Giacomo Conterno voor het eerst een Barolo met een ongekende smaakdiepte, gemaakt om zeer lang te kunnen ouderen. Het is de blauwdruk voor Barolo zoals we die vandaag de dag kennen.

De Monfortino werd in eerste instantie gemaakt van ingekochte druiven en na de aankoop van de cru Francia in 1974 met de beste druiven uit Francia. Welke wijnstokken worden uitgekozen verschilt per jaar. Sinds de aankoop van de cru Arione in 2015 worden ook druiven uit die cru aangemerkt voor Monfortino.

Waar bij de Barolo Francia de vergistingstemperatuur wel wordt gereguleerd, wordt deze bij de Monfortino niet gereguleerd. Bovendien krijgt de Monfortino een langere inweking en wordt deze pas na zeven jaar op de markt gebracht.

In oogstjaar 2016 maakt Giacomo Conterno geen Monfortino. Niet omdat 2016 niet goed genoeg is, maar vooral omdat Conterno het karakter van 2016 niet overeen vond komen met wat gezocht wordt voor Monfortino. Het vat bestemd voor Monfortino wordt daarom gebruikt voor Barolo Francia 2016 en dat maakt het een hele mooie wijn.

Wijnen uit de cru Francia

Neem contact op met uw accountmanager.

(bronvermelding)