Wijnproducenten over Barolo 2021
We vroegen onze wijnproducenten naar hun ervaringen tijdens het groeiseizoen van 2021 en de wijnen die ze maakten.
Heel tevreden over Barolo 2021
“De ongelofelijke kwaliteit van de tannine is heel aansprekend. Zelfs voor mensen die voor het eerst met Nebbiolo in aanraking komen.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“Barolo 2021 wordt breed gezien als een nieuwe moderne klassieker.” – Renato Corino
“2021 is een van die oogstjaren waar alles op het juiste moment op de juiste plek is gevallen. In 36 oogstjaren heeft onze vader nog nooit zo’n mooie en gebalanceerde zurenstructuur meegemaakt. Het is een compleet oogstjaar.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
Karakter van Barolo 2021
“Het jaar 2021 is te kenmerken als klassiek, traditioneel en gebalanceerd. Het is een jaar waarin finesse en elegantie voorop staan. De Barolo 2021’s hebben zoete fruittonen en zijn diep en doortastend. Ze zijn kruidig en hebben genereuze tonen van rood fruit. In de mond hebben de wijnen volume zonder ooit elegantie te verliezen. De hele precieze tannine is sprekend.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“De 2021 Barolo’s tonen een prachtige structuur, met krachtige maar elegante tannine en gebalanceerde zuren. Dit zijn wijnen die een lang leven zullen hebben.” – het team van Luigi Pira
“[Barolo 2021 is een] harmonieuze combinatie van kracht, elegantie en precisie – krachtige, verfijnde tannines die ingepakt zijn door rijk, opwekkend fruit en levendige zuren die zowel structuur als drinkbaarheid geven.” – Renato Corino
“Oogstjaar 2021 is nu al zacht, full-bodied, gestructureerd en tegelijkertijd gebalanceerd.” – Paolo Manzone
“De 2021’s zijn een perfecte combinatie van 2020 en 2019: ze tonen de charme en levendigheid en de aromatische kwaliteit van 2020 en de energie en het karakter van een gestructureerd oogstjaar als 2019.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
Vergelijking met andere oogstjaren
“Het is een combinatie van het rijke 1990 en het ultraklassieke 1989.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“Vergelijkbaar met 2021, gezien de gelijkende weersomstandigheden, is 2016: het zijn allebei oogstjaren met goed gebalanceerde zuren en veel ouderingspotentieel. Oogstjaar 2013, hoewel koeler dan 2021, bracht ook elegante voort met veel aromatische complexiteit en een volle smaak.” – het team van Luigi Pira
“Barolo 2021 wordt veel vergeleken met 2016, 2010 en 2001 – allemaal gerekend als ‘benchmark’-jaren van de moderne Barolo. Ik zou ook de gelijkenis met 2013 willen uitlichten, dat opvalt door z’n kenmerkende hogere zuren.” – Renato Corino
“2021 is de combinatie van 2019 en 2020, dus het omvat zowel kracht en mooie tannines als elegantie. Het is een jaargang met hele mooie wijnen die alles bieden en heel compleet zijn (zowel Barbera als Nebbiolo/Barolo). Alle Barolo-producenten met wie we gesproken hebben, delen onze mening.” – Roberto Conterno van Giacomo Conterno
“We kunnen 2021 vergelijken met 2016 vanwege de elegantie.” – Paolo Manzone
“2021 is te vergelijken met 2001 en 1990. Beiden waren compleet, gestructureerd en konden goed ouderen.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
Goede watervoorziening door regen en sneeuw
“Oogstjaar 2021 begon met een milde winter, maar veel regen en ook wat sneeuw zorgden voor een uitstekende watervoorziening. Dit bleek essentieel tijdens de rest van het oogstjaar.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
Vorst in april - niet bij iedereen
“We waren best huiverig over de vorstvoorspelling die we begin april kregen, maar godzijdank is er niks serieus met onze wijnstokken gebeurd.” - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
Ideale weersomstandigheden
“We werden dit jaar gezegend met een lange periode van goed weer vanaf de lente en de hele zomer door, met temperaturen in lijn met de gemiddelden voor de periode van het jaar en zonder excessen, vooral ’s nachts.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“2021 was een uitstekend jaar in de Barolo-regio. De gebalanceerde weersomstandigheden, met genoeg regen in de vroege maanden van het jaar en geen extreme temperaturen tijdens de zomer, maakten het mogelijk dat de druiven optimale rijpheid konden behalen.” – het team van Luigi Pira
Late oogst onder ideale condities
“Oogstjaar 2021 was een ‘klassiek’ jaar met een gemiddeld late oogst tijdens de eerste tien dagen van oktober. De weersomstandigheden van de laatste weken, met uitstekende temperatuurschommelingen, vormden de sleutel tot een langzame en complete fenolische rijping. Ik heb fijne herinneringen aan de laatste controles in de wijngaard, een paar dagen voor de oogst. Om zulke gezonde, mooie trossen te zien, al lopend tussen de ranken, was heel bevredigend na al het harde werk!” - het team van Luigi Pira
“Het weer in september was het belangrijkste moment van 2021. Vooral de koele nachten en de warme, droge dagen voorafgaand aan de oogst. Dit laatste deel van het groeiseizoen definieerde het karakter van het oogstjaar." - Renato Corino
“Het was een lange oogst. De oogst van de Nebbiolo voor de Barolo’s begon op 2 oktober in Bricco Ambrogio en eindigde op 18 oktober in Badarina. We konden wachten, omdat het weer heel goed was – zonnige dagen en koele nachten: het recept voor perfecte fenolische rijpheid. Ik kan me nog goed herinneren dat er veel enthousiasme was tijdens de oogst. We waren allemaal heel tevreden en benieuwd naar de kwaliteit en de energie van de nieuwe wijnen die in de maak waren.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
Pandemiejaar
“Behalve de wijnen, heeft het jaar 2021 nog een opvallende betekenis, omdat er zich een hernieuwde vorm van hoop en energie ontvouwde in de gemeenschap, na de uitdagingen van de pandemie. Er was weer enthousiasme en levendigheid – niet alleen in de wijngaarden maar ook in ieders gemoedstoestand. Dat collectieve optimisme en de toewijding zorgde voor een uniek gevoel van focus en enthousiasme.” – Renato Corino
2021 in de wijnkelders
“We waren heel verrast hoe indrukwekkend de balans was in de most, slechts enkele dagen na de oogst.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“Hoewel het oogstjaar geen bijzondere uitdagingen gaf in de wijngaard, was de vinificatie complexer dan verwacht. Over het algemeen was het een jaar waarin de gisting heel langzaam ging, waardoor extra aandacht nodig was om te zorgen dat de wijnen geen negatieve bijeffecten zouden ontwikkelen.” – het team van Luigi Pira
“De balans van structuur, frisheid en aroma’s maakten het mogelijk dat we met een lichtere hand aan de slag konden in de kelders.” – Renato Corino
“De most toonde hele goede zuren en pH. Dat is iets wat je niet vaak ziet.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
“In 2021 werkten we voor het eerst met een nieuwe ontsteelmachine waardoor we de druiven beter intact konden houden en geen steeltjes in de most kregen. Dit maakt echt een verschil in de kwaliteit van de tannine. We hebben ook een aantal nieuwe grote houten vaten – Frans en Slavonisch – van 100 hl in gebruik genomen. Door met grote vaten te werken blijft het pure en authentieke karakter van Nebbiolo, de wijngaard en het oogstjaar beter behouden.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
2021 kan heel goed ouderen
“Dit is het klassieke voorbeeld van een oogstjaar waar je na 10 jaar van kunt genieten, maar tegelijkertijd ook heel goed kunt bewaren.” – Giacomo Conterno van Aldo Conterno
“2021 heeft een heel lang ouderingspotentieel, vooral wanneer het gaat om goed terroir, zoals in Serralunga d’Alba, dat bekend staat om z’n bewaarcapaciteit.” – het team van Luigi Pira
“Oogstjaar Barolo 2021 heeft een uitzonderlijk bewaarpotentieel, waarmee het een plek inneemt te midden van de grote oogstjaren van de moderne tijd. De balans van rijpe, verfijnde tannine, heldere zuren en aromatische precisie suggereren een lange en goede evolutie.” – Renato Corino
“De 2021’s hebben een waanzinnig leven voor de boeg. Hoewel de aroma’s heel aantrekkelijk zijn nu, hebben de wijnen nog een hele boel uit te drukken als het gaat om smaakcomplexiteit en karakter van de oogst.” – Martina Fiorino van Bruna Grimaldi