Weersomstandigheden Barolo 2019
Barolo 2019 ontstond door een geleidelijke afwisseling van weersomstandigheden.
bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. II: Harvests, Recent History, Rarities & Much More, 2018 + https://www.barolomga360.it/en/
Neerslag verspreid door het jaar heen
Het jaar begint droog met heel weinig regen in januari, februari en maart. April en mei zijn daarentegen bovengemiddeld nat met flinke regenbuien. In deze periode worden de waterreserves in de bodems aangevuld. Er is dit jaar daardoor nauwelijks sprake van waterstress later in het jaar.
In juni wordt het droger. Van lange droogteperiodes is dit jaar geen sprake, omdat in juli ook regen valt die voor verkoeling en vocht zorgt. Augustus blijft vrij droog.
Op 5 september valt tijdens een heftige storm een significante hoeveelheid regen, waarna het nagenoeg droog blijft.
Warmte en koelte wisselen elkaar af
Na een vrij warme februari en vooral maart, zijn de temperaturen in april en mei juist ondergemiddeld. Eind juni schieten de temperaturen omhoog en wordt sporadisch de 40 graden aangetikt. Na de eerste week van juli blijft het die maand en in augustus warm, maar de temperaturen blijven gedempt en schieten niet uit.
De temperaturen zakken weer in september. Vanaf half oktober wordt het pas echt koud.
De temperaturen in 2019 blijven over het algemeen binnen de normen en wisselen elkaar af. Op enkele uitschieters naar 40 graden eind juni en begin juli is er in 2019 geen sprake van buitensporige hitte (zoals bijvoorbeeld in 2017 en 2018 of het nog niet gebottelde 2022).
Een lang groeiseizoen met een (zeer) late oogst
Tekenend voor 2019 zijn de afwisselingen in temperaturen en neerslag. Door een milde winter begint het groeiseizoen van 2019 al vroeg, maar wordt weer afgeremd door kou en regen. De groei en rijping van de druiven verloopt vrij geleidelijk door het jaar heen.
Zoals altijd zijn de laatste twee maanden cruciaal voor het aanzienlijke resultaat. In september en oktober zijn de temperaturen laag genoeg zijn met goede temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze periode zorgt voor een langzame, geleidelijke en ideale rijping richting oogst.
Er wordt neerslag voor 14/15 oktober voorspeld. De regen blijft uit, maar zorgt er wel voor dat de meeste producenten hun druiven oogsten. Een laatste deel producenten plukt zijn druiven in de volgende vier dagen, net op tijd voor neerslag die wél valt vanaf 20 oktober.
Een oogst in de tweede en derde week van oktober kan gekarakteriseerd worden als zeer laat, zoals ook bijvoorbeeld in 2013 en 2016 gebeurde. De daadwerkelijke oogstperiode was vrij kort: vrijwel alle producenten plukten binnen een periode van 12 dagen hun druiven.
Meeldauw en hagel: uitdagingen in de wijngaarden
2019 was niet persé makkelijk. De regen in april en mei zorgt voor veel uitbraken van valse (en ook echte) meeldauw tot in juli, wat voor veel werk in de wijngaarden zorgt (maar niet zo veel als in 2018).
De kleine hittegolf eind juni en begin juli zorgt voor uitdagingen op sommige locaties, maar er is geen sprake van grote droogte of waterstress.
De grote storm op 5 september gaat gecombineerd met een flinke hagelbui die over Diano d’Albo, Grinzane Cavour, La Morra en het bovenste deel van Serralunga trekt. Lokaal is er grote schade. Getroffen producenten zorgen voor selectie in hun wijngaarden door hele trossen weg te halen.
Over het algemeen vallen de opbrengsten in 2019 lager uit en is er zo’n 10% minder geproduceerd.
Modern-klassieke wijnen met uitstekend ouderingspotentieel
De wijnen uit 2019 zijn redelijk klassiek in stijl. Niet klassiek zoals decennia geleden, maar wel vrij klassiek in de context van een steeds warmer wordend klimaat met warme zomers.
De wijnen uit 2019 zijn klassieker in de zin dat ze meer op structuur zijn gebouwd ten opzichte van voluptueuzere, rijke jaren. De fruitconcentratie is goed, maar van elegantere aard dan in warmere jaren. Het fruit neigt in 2019 meer naar rood fruit. De wijnen hebben met name een prominente tanninestructuur, die bovendien verfijnd is. De zuren zijn hoog. Opvallend ook aan 2019 zijn de alcoholniveaus: die liggen op een regulier niveau, in tegenstelling tot de hogere alcoholpercentages in veel van de afgelopen oogstjaren.
Veel producenten en wijnrecensenten trekken vergelijkingen met (het eveneens zeer goede) oogstjaar 2013, een jaar met een soortgelijk groeiseizoen en soortgelijke wijnen. De wijnen in 2019 hebben enige strengheid zoals typerend is voor Barolo.
De kwaliteit van wijnen uit 2019 is heel goed. Hoewel de uitdagende jaargangen 2017 (door extreme droogte) en 2018 (hitte en veel neerslag) veel verrassend goede wijnen opleverden, is de kwaliteit van 2019 zonder meer hoger en ook consistenter. Hoewel het niveau van de absolute topjaren 2016 en 2010 niet wordt bereikt, is de consensus dat 2019 zeker bij de betere oogstjaren van de afgelopen 10 jaar hoort. Op regulier (niet-cru-)niveau zijn er veel goede wijnen te vinden: dit is altijd een goed teken voor een algehele hoge kwaliteit van een oogstjaar.
De wijnen tonen zich veelbelovend op dit moment, maar zijn door hun grote tanninestructuur minder bedoeld voor de jonge consumptie (tip: pak een elegante 2018 op dit moment). Bovendien zullen de wijnen zich de komende maanden steeds meer sluiten. Alles lijkt erop dat de wijnen een uitstekend ouderingspotentieel hebben.