Wijnproducenten over Barolo 2019
We vroegen onze wijnproducenten naar hun ervaringen tijdens het groeiseizoen van 2019 en de wijnen die ze maakten.
Het karakter van Barolo 2019
"De 2019-oogst kan gekarakteriseerd worden als een traditionele stijl, met wijnen met veel structuur en tannine. Het zijn elegante, krachtige, doortastende wijnen." - Walter Anselma van Schiavenza
"2019 is de typische representatie van een klassiek oogstjaar in de huidige kaders van 'global warming'. De uitdaging van nu is om te laten zien dat het nog steeds mogelijk is om wijnen te maken die bij de locatie horen, ook al zijn de alcoholniveaus hoger. In 2019 hadden we in Piemonte de kans om dit doel te bereiken: de wijnen van dit oogstjaar combineren op grootste wijze gewicht en tanninestructuur. Het fruit is gul, maar is er ook een duidelijke, aromatische spanning in de wijnen." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"De druiven waren fenomenaal: ze waren 100% gezond met hele dikke schillen en een zeer goede fenolische rijpheid. Het is fascinerend om deze wijnen te volgen, omdat ze veel zijn veranderd. Begin 2019 waren zo nog gesloten. Verrassend was dat ze in het voorjaar van 2023, bij het overplaatsen uit de vaten na 30 maanden rijping, heel expressief en gebalanceerd zijn. De zuren vallen binnen normale parameters, zonder extreem hoog te zijn. De fenolische rijpheid was perfect tijdens de oogst. De wijnen hebben veel aroma's, kleur en tannine. Het zijn klassieke, gestructureerde en charmante wijnen." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"De 2019-oogst was een oogst met een optimaal verloop van weersomstandigheden. Gedurende de seizoenen hadden we steeds een balans in de juiste hoeveelheid water. De rijping ging ook geleidelijk, waardoor we de druiven in uitstekende kwaliteit konden oogsten. De 2019-oogst kan als zeer goed oogstjaar worden beoordeeld als het gaat om aroma, structuur en bewaarpotentieel." - het team van Luigi Pira
"In 2019 draait het allemaal om tannines en structuur, waardoor de wijnen voor decennia kunnen overleven. Jaargang 2019 (voor ons domein) is één van de beste jaargangen ooit. Om deze reden worden alle Nebbiolo-druiven van onze wijngaarden in Francia en Arione gebruikt voor de Monfortino. Daarom wordt er in 2019 geen Barolo Francia en Barolo Arione gemaakt." - Roberto Conterno van Giacomo Conterno
"2019 kunnen we een klassiek oogstjaar noemen voor Barolo, vooral vanwege de late rijping van de Nebbiolo-druiven dit jaar. De wijn is heel diep van kleur en rijk in fruit, doortastend met een zeer lange afdronk." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
Vergelijkingen met andere oogstjaren
"Elk oogstjaar is uniek en niet te herhalen, maar als we een vergelijking moeten maken met eerdere oogstjaren, dan komen vergelijkingen met 2013 en 2016 op." - Walter Anselma van Schiavenza
"2019 is als een combinatie tussen de ongelofelijke polyfenolische complexiteit van 1989 en de uitnodigende aromatische expressie van 1990." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"We zouden het jaar vergelijken met 2013. De wijnen hebben veel energie en spanning met charmante aroma's." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"Het jaar kan makkelijk vergeleken worden met 2016, 2013 of 2010." - het team van Luigi Pira
"2013… vanwege de aroma's." - Silvano Bolmida
"Het jaar is goed te vergelijken met 2013. Ze kunnen decennia overleven, maar zijn ietsje zachter en toegankelijker dan de 2013 op jonge leeftijd." - Roberto Conterno van Giacomo Conterno
"Dit oogstjaar kan vergeleken worden met bijvoorbeeld 2016, al was de zomer droger en had hogere temperaturen dan 2016." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
2019 in de wijngaarden
"In de wijngaard verliep 2019 op klassieke wijze, met een lange winter, regenachtige lente en een hete zomer. De oogst begon halverwege oktober." - Walter Anselma van Schiavenza
"In tegenstelling tot de vroege oogst van 2018, verliep 2019 op een veel gebruikelijkere manier." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"Na een koel en regenachtig 2018, hadden de wijnstokken niet te lijden, door de goede waterreserves. April en mei hadden veel regen, zoals in 2018. Daarna veranderde het toen de zomer zijn entree maakte. We herinneren ons de opvallende hittegolf eind juni die niet schadelijk was voor de wijnstokken, omdat de druiven nog heel klein waren. Juli en de rest van de zomer waren heel regulier met goed verspreide neerslag en geen uitzonderlijke temperaturen. Op 5 september was er een heftige hagelstorm. Onze wijngaard Camilla in de MGA Raviole raakte zwaar beschadigd en er was dan ook geen oogst daar. Behalve dit voorval, werden alle andere wijngaarden in goede condities geoogst, zowel qua weer als qua klimaat. We hadden weinig last van ziektes in de wijngaarden. De kwantiteit was gemiddeld, maar wel iets kleiner dan 2018 door de hagelstorm op 5 september." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"Het werk in de wijngaarden was normaal, dus we hoefden geen andere strategie toe te passen. De oogst ging soepel zonder opvallende moeilijkheden. De temperatuurwisselingen waren goed. De oogst vond halverwege oktober plaats." - het team van Luigi Pira
"Omdat er meer regen was, moesten we de vegetatie meer beheren om de druivenclusters schoner te houden. We hadden geen last van hagel. De oogst was vrij laat (18 oktober) met hele dikke schillen op de druiven." - Silvano Bolmida
"2019 was heel makkelijk, gebalanceerd en uitzonderlijk in de wijngaarden. We hadden geen moeilijkheden tijdens het groeiseizoen en tijdens de vinificatie." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
2019 in de wijnkelder
"Tijdens de vinificatie hebben we rekening gehouden met het grote, aromatische potentieel van dit oogstjaar en daarvoor hebben we de inwekingen verkort naar twee weken, met specifieke aandacht voor het verkrijgen van een verfijnde tanninestructuur." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"De schillen waren zeer stevig en elastisch, waardoor ze geschikt waren voor lang schilcontact en onderdompelen van de 'hoed'. Verder deden we onze vinificatie niet anders als in andere klassieke oogstjaren." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"Ons werk in de kelders was zoals gebruikelijk." - het team van Luigi Pira
"Zoals gebruikelijk deed ik een lange inweking van 70 dagen, met 12 maanden in barrique en 12 maanden in grote vaten." - Silvano Bolmida
Ouderingspotentieel
"De analytische parameters van de Nebbiolo-druiven zijn 'klassiek'. Ze hebben voldoende suikers, uitstekende polyfenolen en hebben goede structuur, waardoor ze een zeer hoog ouderingspotentieel hebben." - Walter Anselma van Schiavenza
"Het jaar heeft een goed ouderingspotentieel en ik denk dat ze mooi op dronk komen na zo'n 15 jaar." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"De wijnen hebben een lang leven voor zich. We denken dat ze zich pas later volledig zullen geven." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"De 2019-oogst hoort bij de grote oogstjaren met een groot ouderingspotentieel. Een eigenschap van 2019 is dat de tannine niet hard is, maar wel krachtig. Daarom kan het jaar heel goed ouderen. Alle componenten zijn stabiel en in balans. Het zijn full-bodied wijnen." - het team van Luigi Pira
"Het is zowel een modern als klassiek jaar. Goed te drinken in de eerste jaren, met een groot potentieel vanaf 10 jaar na botteling." - Silvano Bolmida
"Het ouderingspotentieel van dit oogstjaar oogt heel goed. De wijnen kunnen gedronken worden tot 2048." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
Hoe zie je de toekomst van Barolo voor je?
"Klimaatverandering is een feit. Wat ons betreft, is het enige wat we kunnen doen is zorgen dat we op de hoogte zijn en onze heuvels beter respecteren en onze omgeving duurzaam en respectvol behandelen." - Walter Anselma van Schiavenza
"De regio van Barolo toont grote veerkracht tijdens de klimaatverandering (zie wat er gebeurde in het zeer droge 2022) en daarom kijk ik met goed vertrouwen naar de toekomst van onze regio." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"Als wijnmakers zijn we beschermers van dit terroir en moeten we de wijngaarden en onze wijnkelders duurzaam benaderen. We moeten continu bijleren en ons aanpassen aan nieuwe uitdagingen en steeds vooruitdenken terwijl we handelen. Dat we met autochtone druivensoorten werken helpt. Als ze altijd al in dit gebied aangeplant staan, zijn ze geschikter dan andere druivensoorten en kunnen ze beter met extreme weersomstandigheden omgaan. Klimaatverandering is duidelijk in zowel wijngaard als wijnkelder. In de wijngaarden zorgen warmere winters ervoor dat we later moeten snoeien om voorjaarsvorst te voorkomen. Bodembedekking helpt ons om de bodems koel te houden, verwering te voorkomen en de biodiversiteit te verhogen. In de kelder beperken we onze tussenkomst; de rijpheid van de druiven is goed en de enige uitdaging is het bewaren van de authenticiteit van het oogstjaar en de wijngaarden." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"Iedereen die werkt met producten uit de natuur heeft elk jaar met uitdagingen te maken; elk oogstjaar is een uitdaging. Zo was het in de tijd van onze ouders en grootouders en is het nog steeds. Extreem weer kan ons uit balans halen, omdat het de kracht heeft maanden werk te vernietigen, soms binnen slechts een half uur, maar het is altijd zo geweest. Mogelijk is de droogte het verschijnsel dat de meeste schade aan kan brengen in de toekomst. Dat is ook de reden dat wijnhuizen hier over praten. Er wordt gesproken over reservoirs waaruit water gehaald kan worden wanneer het nodig is en over irrigatiesystemen. We kunnen geen langetermijnvoorspellingen doen, maar passen ons gaandeweg aan." - het team van Luigi Pira
"Meer en meer moeten we leren begrijpen hoe we met horizontaal en verticaal groen om kunnen gaan. Horizontaal groen betekent gras: de grassoort, de hoogte ervan, de invloed op stikstofvoeding, bodemtemperatuur en waterhuishouding. Verticaal groen betekent de bladeren: de hoeveelheid, wanneer de nieuwe bladeren verschijnen, hoe de schaduw valt. Meer en meer moeten we overgaan naar een latere oogst. Waarom? Omdat in oktober de temperatuur 's nachts daalt en dat er misschien wat regen valt voor betere circulatie in de plant (wat de rijping bevordert) en misschien zelf een kleine verdunning in de suikerniveaus." - Silvano Bolmida
"Klimaatverandering is een dagelijkse uitdaging in de wijnbouw en dat hebben we vooral in de afgelopen jaren ervaren. Toch was het, ondanks recente, extreme temperaturen en seizoenen, toch mogelijk om in elk van de recente oogstjaren een zeer hoge kwaliteit te bereiken. We zijn wel wat kwantiteit kwijt, vooral in de hele droge, hete oogstjaren zoals 2017 en 2022." - Alfio Cavallotto van Cavallotto
Wat zijn de grootste veranderingen in Barolo in de afgelopen 10 jaar?
"Als deze klimaatverandering zich doorzet, dan zullen in enige jaren de wijngaarden in de beste locaties het meest te lijden gaan krijgen, terwijl de locaties met liggingen die nu als ongunstig worden gezien, juist hun frisheid en zuren kunnen behouden." - Walter Anselma van Schiavenza
"De laatste 10 jaar hebben laten zien dat we om moeten gaan met oplopende suikerniveaus, terwijl we de aromatische spanning in onze wijnen willen bewaren. Ik denk dat veel wijnhuizen met veel succes hier me bezig zijn en dat de wijnen daardoor altijd zeer gebalanceerd zullen blijven." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno
"We hebben in de afgelopen 10 jaar niet echt slechte oogstjaren gehad. We proberen altijd zo goed mogelijke wijnen te maken. De reputatie van de regio is exceptioneel gegroeid en tegenwoordig is de algemene kwaliteit zo hoog en er is veel ambitie om elk jaar weer te verbeteren. Er zijn veel sterke, nieuwe generaties wijnmakers in Barolo, die samen met hun ouders/familie werken en langzaam maar zeker hun invloed uitoefenen. Een gedeeld bewustzijn over duurzaamheid is een mijlpaal onder producenten." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi
"Persoonlijk zijn voor mij de grootste veranderingen dat er een nieuwe winery is met moderne, efficiënte techniek en dat mijn dochter Alessandra en zoon Francesco fulltime zijn begonnen en nieuwe energie en inzichten brengen." - Silvano Bolmida