Luigi Pira
Modern wijnhuis in Serralunga d'Alba met oog voor traditie
Kenmerkend:
- Aansprekend zwart-wit etiket, dat klasse en eenvoud uitstraalt.
- Zeer modern wijnhuis met een prachtige tasting room in het hart van Serralunga d’Alba.
- Wijngaarden in de allerbeste terroirs.
Modern wijnhuis in Serralunga d'Alba
Hoewel de geschiedenis van wijnhuis Luigi Pira al in de jaren ’50 begint, is het wijnhuis pas sinds de jaren ‘90 een Barolo-producent. Luigi Pira begint als druiventeler: zijn druiven verkoopt hij door. Later wordt de wijn in bulk aan lokale négociants verkocht. In 1993 maakt het wijnhuis de stap naar het bottelen van Barolo onder de eigen naam. De ambitie is om de allerbeste Barolo’s van Serralunga d’Alba te maken. Dat gebeurt in samenwerking met Marc de Grazia, die gespecialiseerd is in het in de markt zetten van kleine, unieke wijnhuizen in Italië. Hij ondersteunt kleine, authentieke wijnhuizen van uitzonderlijke kwaliteit die niet over eigen marketingtools beschikken.
“One of Piedmont’s new superstars… these are wines of extraordinary complexity and breathtaking richness The spectacular offerings from Pira’s vineyards in and around Serralunga d’Alba are among the more riveting examples.” - Robert Parker
Moderne, ultraschone visie
Giampaolo Pira, zoon van Luigi Pira, is de wijnmaker. Onder zijn visie groeit het wijnhuis al snel uit tot een serieuze naam in Barolo. In de jaren ’90 wordt nog geëxperimenteerd met veel klein Frans eikenhout, roto-fermenters en korte inwekingen. Daarna maakt Luigi Pira een ommezwaai, en wordt een perfecte balans gevonden tussen moderne technieken en traditie.
Er zijn weinig wijnkelders die zo schoon zijn als die van Luigi Pira. Met gloednieuwe, moderne keldertechnieken wordt wijn gemaakt van een zeldzame zuiverheid. Het zijn wijnen met een zeer herkenbare identiteit. Strak, tannineus, zeer terroir-gedreven en altijd loepzuiver.
Jaloersmakende wijngaarden
De wijngaarden van Luigi Pira zijn gelegen in de beste cru’s van Serralunga d’Alba. Het zijn cru’s waar menig wijnproducent in Barolo jaloers op is: Marenca, Margheria en Vignarionda. De wijngaarden worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt. Alleen organische producten worden gebruikt. In de wijngaarden blijft natuurlijke begroeiing staan voor natuurlijk evenwicht. Omdat de druiven uit de wijngaarden zo extreem gezond zijn, kan Luigi Pira het sulfietgebruik tot een absoluut minimum beperken.
Dolcetto en Barbera
Naast Barolo maakt Luigi Pira ook wijnen van Dolcetto en Barbera die zeer de moeite waard zijn. De wijnen worden gemaakt in de zeer herkenbare zuivere, strakke Luigi Pira-stijl. Wie denkt dat Dolcetto enkel lichte, fruitige wijnen geeft, zal verrast zijn door de geconcentreerde, serieuze Dolcetto van Luigi Pira. Het is een wijn die het uiterste in de druif naar boven haalt: dit is zonder twijfel een must-try Dolcetto!